Руски петрол и продукти са попаднали в капана на четири танкера,

...
Руски петрол и продукти са попаднали в капана на четири танкера,
Коментари Харесай

Санкции срещу ирански танкери удариха контрабандата с руски петрол

Руски нефт и продукти са попаднали в клопката на четири танкера, откакто Съединени американски щати постановиха нови наказания на корабите, свързани с Иран.

Това сочат данни, представени от " Ройтерс ".

Развитието на събитията демонстрира по какъв начин Москва и Техеран са засилили съдействието си пред лицето на възходящите западни наказания и как Западът се пробва да разплете комплицираната мрежа от компании, с цел да понижи пропуските и приходите на двете страни.

На 4 април Съединени американски щати постановиха нови наказания, свързани с Иран, против корабната компания Oceanlink Maritime DMCC и нейните кораби, като се позоваха на ролята ѝ в транспорта на артикули от името на иранската войска.

Съединени американски щати употребяват финансовите наказания, с цел да изолират Иран и да нарушат способността му да финансира своите марионетни групировки и да поддържа войната на Русия в Украйна, съобщи Министерството на финансите.

Списъкът на корабите, на които са наложени наказания, включва три танкера за гориво, които са натоварили петролни артикули през февруари-март, и танкер за недопечен нефт, който е натоварил съветски нефт при започване на април.

Много огромният танкер за транспорт на недопечен нефт (VLCC) Anthea е натоварил към 200 000 метрични тона съветски недопечен нефт Urals край Лаконския залив близо до Гърция посредством обособени прехвърляния от транспортен съд на кораб (STS) с два кораба в края на март и сега е закотвен в Суецкия канал с нефт на борда, сочат данните от Лондонската фондова борса (LSEG).

Корабът е на котва в Суецкия канал от началото на април.

Друг транспортен съд, на който са наложени наказания - Elsa - е взел мазут на борда си през март посредством прекачване от транспортен съд на транспортен съд покрай гръцкото пристанище Каламата, сочат данните на LSEG.

Според данните мазутът, към 100 000 тона, е доставен в Каламата от съветските пристанища Санкт Петербург и Уст-Луга през март.

Клер Джунгман, началник на екипа на американската застъпническа група " Обединени против нуклеарния Иран ", която следи трафика на танкери, свързани с Иран, посредством сателитни данни, потвърди придвижването на двата кораба, като добави, че от 2021 година насам Elsa е транспортирала над 9 млн. барела ирански недопечен нефт или мазут до ОАЕ, Сингапур и Китай.

Elsa е на котва край Сингапур от началото на април, съгласно данни на LSEG.

Другият транспортен съд, Hebe, е бил претрупан със 100 000 тона мазут в съветските балтийски пристанища Санкт Петербург и Уст-Луга. Танкерът се е насочил към Суецкия канал, само че крайната дестинация към момента не е ясна.

Корабът Baxter, претрупан с нафта в черноморското пристанище Новоросийск, е бил предопределен за Индия, по данни на LSEG. Танкерът се носи в Арабско море от 5 април насам, сочат данните за корабоплаването.

" Неотдавнашните дейности против кораби, свързани с иранската войска, открояват сериозна смяна: някои от тези кораби, които преди този момент са взели участие в избягването на глобите за Иран, са почнали да търгуват с Русия ", споделя Юнгман.

Малко евентуално е съветските снабдители на нефт да употребяват тези кораби или други, предоставени от корабната компания, в изискванията на наказания, които в този момент евентуално се стягат.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР